Валута:
BGN
 • EUR
 • BGN
 • USD
 • GBP
 • HRK
 • CZK
 • DKK
 • HUF
 • NOK
 • PLN
 • RON
 • RUB
 • CHF
 • TRY
 • RSD
 • UAH
Добре дошли в нашия магазин!

Количка

0 артикула

маршрути

български планини

хижи

Харесайте ни!

 

 

Как да разберем водоустойчива ли е палатката преди да я купим?

Дата: 02 Мар 2016

 
 
  Това, което никога не пропускаме да направим преди да отидем на къмпинг, е да проверим прогнозата за времето. За почти всеки човек най-голямото притеснение е свързано с това дали ще вали и дали палатката ще издържи на дъжда. Хората, които веднъж са препатили от дъжд, избират новата палатка с голямо внимание към водоустойчивостта ѝ и най-вече следят за водния стълб. Той обаче не е единственото нещо, което трябва да имаме предвид, когато говорим за водонепропускливост.
 
 
1. Шевовете
Когато купувате нова палатка, винаги обръщайте внимание как са изработени шевовете на платнището. От вътрешната страна те трябва да са подлепени. Само по този начин може да се гарантира, че дупките, направени от иглата при зашиването, няма да пропуснат вода. Обикновено утвърдените производители отразяват на етикета, че шевовете са лепени, така че не е нужно да изисквате от търговеца да я вади от калъфа и да я разпъва, за да се убедите в това. Доверете се на описанието. Ако имате възможност да видите мострен модел, обърнете внимание как са пришити куките и ушите за завръзване на вратите и за закачане на осветлението. Обикновено те са поставени в шевовете. Важно е да видите дали точно в тези участъци шевовете са подлепени добре, защото те се явяват потенциални точки на пропускане на вода.
 
2. Циповете
Вратите са другото потенциално място, от което палатката може да протече. Уверете се, че циповете са защитени от вода – имат капак с велкро лепенка, която се залепва за платнището. Ако палатката разполага с отвор за кабел, уверете се, че той също е защитен от вода – с малък навес, канал или с допълнително парче плат, под което минава кабелът.
 
3. Водният стълб
Водният стълб показва доколко е водоустойчива материята. В съвета Какво е воден стълб сме разгледали как се определя водния стълб.Най-обикновените палатки имат воден стълб от 2 000 мм. Това е предостатъчно, ако палаткувате в умерена среда, т.е.  на морето, на язовир или покрай река и очаквате да превали обичаен летен дъжд. 2 000 мм също така са достатъчни да ви предпазят от сутрешната роса. Ако обаче завали по-сериозно и валежът продължи няколко часа, 2 000 мм може и да не са достатъчни. Затова по-добре заложете на палатка от 3 000 мм. Имайте предвид също, че дори палатката ви да е с воден стълб от 8000 мм, може да подгизнете, ако шевотете не са залепени добре или са се износили от продължителната употреба.
 
4. Подът
Подът е следващото потенциално място, от което палатката може да пропусне вода. Изберете палатка, която е с пришит под към платнището. Пришитият под на първо място ви спестява време при разпъването, и на второ място – ви изолира по-добре от навлизане на вода, кал, прах и студ в преддверието и в спалното помещение. Дори и да не изберете палатка с пришит под, обърнете внимание дали той е направен с краища, подгънати нагоре и с опция да се прихванат стабилно към платнището или рейките. Тази извивка задържа отвън водата, която се стича по земята, ако сте разпънали на лек наклон.Подът трябва да е с по-висок воден стълб от платнището, например 5 000 мм или 10 000 мм., а материята трябва да е значително по-дебела и устойчива. Имайте предвид, че когато земята е мокра, а вие стъпите на пода отвътре, се упражнява по-голям натиск на единица площ и съответно материята е по-склонна да пропусне.
Тези 4 неща са абсолютно задължителните условия, за които трябва да внимавате, когато избирате палатка. Има и още 3.
 
 
5. Шевове.
Доколко добри са шевовете Изработването на всеки шев е свързано с пробиване на материята и следователно е потенциална точка на проникване на водата. Както споменахме по-горе, производителите обикновено подлепят шевовете. Но за да си гарантирате 100% сухо преживяване дори по време на най-сериозните дъждове, може да потърсите дизайн на палатка, при който платнищата се препокриват в най-уязвимите точки или такъв с възможно най-малко шевове. Също така проверявайте качеството на изработване на шева. Ако ви се струва, че той не е абсолютно прав или при завършването му краищата на конеца са хлабави, то това е сигнал, че качеството не е добро.
 
 
6. Входът.
Предпазен ли е входът от дъжд?Дизайнът на палатката позволява ли ви да отворите вратата и да влезете или излезете без вътре да се намокри особено много? Ако избирате семейна палатка и възнамерявате да ползвате преддверието като хол, то тогава обърнете специално внимание дали над входа има козирка, която да предпазва от намокряне, когато отваряте вратата. При повечето трекинг и експедиционни палатки спалното помещение е предпазено от преддверието. Уверете се, че то е достатъчно голямо и е с форма, която няма да допусне вода в спалното, ако духа вятър.
 
 
7. Допълнително покритие.
Има ли материята допълнително водоустойчиво покритие?Някои производители нанасят водоустойчив слой върху материята като допълнение към високия воден стълб и подлепените шевове. Това допълнително покритие задържа водата на капки, които се изтъркулват по платнището без да проникват през тъканта. Колкото по-кратко водата се задържа върху материята, толкова по-малък е шансът тя да се намокри и да пропусне.
 
 
8.Наличие на пола.
 Палатката има ли пола?Добре де, не буквално пола, а удължение на платнището, което се разперва надолу и надалеч от пода и изглежда като пола. Това удължение държи водата настрани от пода, за да не протича при завихряне и навяване на водата. Сега вече знаете, кои са осемте основни неща, за които да следите при избора на палатка. Естествено, повечето екстри водят до по-висока цена, но това не означава, че няма добри палатки на разумна цена. Просто трябва да знаете за какво да гледате.
 
източник: camping.bg/

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
 • Все още няма коментари

Най-продавани

Яке водоустойчиво Mac in a Sac Origin coral

Яке водоустойчиво Mac in a Sac Origin coral

-25%
Цена:64.50лв.
Каталожна цена:86.00лв.
виж отстъпката
Отстъпки за вас
Цена:64.50лв.
Каталожна цена:86.00лв.
Отстъпка:21.50лв. (25.00%)
Дюшек Funny 10 red

Дюшек Funny 10 red

Цена:76.00лв.
Яке водоустойчиво Mac in a Sac Origin neon orange

Яке водоустойчиво Mac in a Sac Origin neon orange

-15%
Цена:64.60лв.
Каталожна цена:76.00лв.
виж отстъпката
Отстъпки за вас
Цена:64.60лв.
Каталожна цена:76.00лв.
Отстъпка:11.40лв. (15.00%)

Избрани продукти

Туристическо яке Dare2b Women's Veracity II Jacket

Туристическо яке Dare2b Women's Veracity II Jacket

-35%
Цена:142.35лв.
Каталожна цена:219.00лв.
виж отстъпката
Отстъпки за вас
Цена:142.35лв.
Каталожна цена:219.00лв.
Отстъпка:76.65лв. (35.00%)

ColoriZ Team

ColoriZ Biker

Шал-кърпа Biker 3

Шал-кърпа Biker 3

Цена:10.50лв.
Шал-кърпа Biker 4

Шал-кърпа Biker 4

Цена:10.50лв.
Шал-кърпа Biker 5

Шал-кърпа Biker 5

Цена:10.50лв.
Шал-кърпа ColoriZ Biker 14

Шал-кърпа Biker 14

Цена:10.50лв.

ColoriZ Adventure

ColoriZ Kids

Шал-кърпа Kids 1

Шал-кърпа Kids 1

Цена:10.50лв.
Шал-кърпа Kids 2

Шал-кърпа Kids 2

Цена:10.50лв.
Шал-кърпа Kids 3

Шал-кърпа Kids 3

Цена:10.50лв.
Шал-кърпа Kids 4

Шал-кърпа Kids 4

Цена:10.50лв.
Върни До Горе