Валута:
BGN
 • EUR
 • BGN
 • USD
 • GBP
 • HRK
 • CZK
 • DKK
 • HUF
 • NOK
 • PLN
 • RON
 • RUB
 • CHF
 • TRY
 • RSD
 • UAH
Добре дошли в нашия магазин!

Количка

0 артикула

маршрути

български планини

хижи

Харесайте ни!

 

 

Основни съвети за вело-къмпингуване

Дата: 11 Апр 2016

Основни съвети за вело-къмпингуване
 

Вело-къмпингуването e един от най-екологичните начини на пътешествие и поради това се практикува от много приключенци по света. Този вид туризъм предлага не само начин на придвижване между т.А и т. Б, но и възможност да откриеш неочаквани дестинации, да опознаш нови места, култури и светове. 

Дори най-опитните вело-къмпингари допускат някои грешки, които може да струват скъпо. Вело-къмпингуването съвсем не е лесно начинание и е необходимо много внимателно да обмислите и предвидите всеки един детайл от пътешествието, за да е максимално приятно то.

Ето кои са най-често срещаните грешки:

1. Свръхбагаж

При вело-къмпингуването трябва да се стремите да сте максимално леки. Пресметнете внимателно всеки един грам, който поставяте в багажа си. Изберете максимално леки и компактни палатка, чувал, шалте, съдове, прибори, инструменти. Може да закупите такива от олекотени сплави като алуминий, титан, карбон. Важно е също колко тежат дисагите, багажниците, осветлението, светлоотразителите. За да направите колелото максимално леко, може да премахнете аксесоарите, които не са крайно необходими за дестинацията, към която сте се упътили, като например – калниците.

2. Подценяване на необходимостта от вода

Водата е ресурс от първа необходимост. Но тя тежи прекалено много, когато ни е излишна, и е прекалено ценна, когато липсва. Поради тази причина се информирайте предварително къде по маршрута може да презаредите с вода. Съобразявайте това с метеорологичните условия, в които се движите, както и с трудността на терена, по който преминавате. Ако имате дълго изкачване в много топло време, по-добре се запасете с повече вода, макар и тя да е тежка. Това може да ви спаси живота. Правилото е винаги да сте заредени догоре, защото е по-лесно да изсипете водата, отколкото да намерите такава, когато умирате от жажда.

3. Прекалено бързо темпо от Ден 1

Вело-къмпингуването може да е доста изтощително. То изисква влагането на големи физически усилия. Първият ден, когато все още не сте изморени, ще усещате, че имате много сила и може да карате по-дълго време. Но това в никакъв случай не трябва да означава, че трябва да изминете най-голямо разстояние. Когато планирате маршрута, предвидете първия ден за адаптация на тялото. Изминете по-кратко разстояние в сравнение със следващите дни, дори и да трябва да стигнете до крайната точка за деня без да сте изморени. По този начин ще позволите на тялото да понесе по-плавно увеличаващото се физическо натоварване и умората през следващите дни.

4. Лошо техническо състояние на велосипеда

Най-важното нещо при вело-къмпингуването е самия велосипед. Преди да потеглите се уверете, че той е в техническа изправност. Проверете жилата на спирачките (или спирачната течност, ако са хидравлични), проверете скоростите, веригата. Проверете има ли луфтове на главините, венците, вилката. Огледайте рамката за пукнатини – възможно е под тежестта на багажа да се получат дефекти. Уверете се, че багажниците и дисагите са хванати максимално здраво и багажът няма да изпадне. Имайте предвид, че нездраво закрепения багаж може да доведе до падания и сериозни наранявания. Предвидете необходимия комплект с олекотени инструменти.

5. Липса на средства за навигация

Не разчитайте единствено на навигацията на мобилния си телефон. Предвидете отделно GPS устройство и най-добре се презастраховайте с хартиена карта за случаите, в които няма да има къде да заредите батериите на мобилните устройства. И също така - научете се предварително да работите с карта и компас.

Ако спазвате тези 5 основни правила на вело-къмпингуването, със сигурност ще имате едно приятно приключение. Насладете се на пътешествието!

автор: camping.bg

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
 • Все още няма коментари

Най-продавани

Дюшек Funny 10 red

Дюшек Funny 10 red

Цена:76.00лв.
Яке водоустойчиво Mac in a Sac Origin neon orange

Яке водоустойчиво Mac in a Sac Origin neon orange

-15%
Цена:64.60лв.
Каталожна цена:76.00лв.
виж отстъпката
Отстъпки за вас
Цена:64.60лв.
Каталожна цена:76.00лв.
Отстъпка:11.40лв. (15.00%)

Избрани продукти

Туристическо яке Dare2b Women's Veracity II Jacket

Туристическо яке Dare2b Women's Veracity II Jacket

-35%
Цена:142.35лв.
Каталожна цена:219.00лв.
виж отстъпката
Отстъпки за вас
Цена:142.35лв.
Каталожна цена:219.00лв.
Отстъпка:76.65лв. (35.00%)

ColoriZ Team

ColoriZ Biker

Шал-кърпа Biker 3

Шал-кърпа Biker 3

Цена:10.50лв.
Шал-кърпа Biker 4

Шал-кърпа Biker 4

Цена:10.50лв.
Шал-кърпа Biker 5

Шал-кърпа Biker 5

Цена:10.50лв.
Шал-кърпа ColoriZ Biker 14

Шал-кърпа Biker 14

Цена:10.50лв.

ColoriZ Adventure

ColoriZ Kids

Шал-кърпа Kids 1

Шал-кърпа Kids 1

Цена:10.50лв.
Шал-кърпа Kids 2

Шал-кърпа Kids 2

Цена:10.50лв.
Шал-кърпа Kids 3

Шал-кърпа Kids 3

Цена:10.50лв.
Шал-кърпа Kids 4

Шал-кърпа Kids 4

Цена:10.50лв.
Върни До Горе